Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας

Ο Δήμαρχος και η νόμιμη εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας υπέγραψαν την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας». Mειοδότης, κατόπιν διαγωνισμού, αναδείχθηκε η εταιρεία Vasartis SA, με μέση έκπτωση 53,33%, για έργο προϋπολογισμού 998.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και η ιδιωτική συμμετοχή είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 365 ημέρες και η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες άμεσα.
Μετά την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου, η Καλαμάτα θα διαθέτει ένα χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περίπου 2.000 θέσεων και θα δοθεί η δυνατότητα μετάκλησης σ’ αυτόν σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς οι παραστάσεις θα είναι ανταποδοτικές.
Δίπλα στο Ανοικτό Θέατρο, που θα κατασκευασθεί στο χώρο όπου μέχρι τώρα βρισκόταν το Δημοτικό Φυτώριο, θα βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης (της Κεντρικής Αγοράς και πλησίον αυτής), ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης του Θεάτρου και περπατώντας, αλλά και με ποδήλατο.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το φυσικό αντικείμενο αφορά στην κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου χωρητικότητας 2.000 ατόμων περίπου, στην πόλη της Καλαμάτας και, συγκεκριμένα, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση και στον εξοπλισμό τμήματος της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής του ποταμού Νέδοντα, ώστε να υποδεχθεί επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή και την πολιτιστική ψυχαγωγία.
Η παρέμβαση εκτείνεται σε δύο διακριτές ενότητες: στην περιοχή του θεάτρου και την ευρύτερη περιοχή για ανάπτυξη ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου με σκοπό την ανάπαυση, τον περίπατο και την αναψυχή.
Το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Ανοικτό Θέατρο έχει έκταση 3,5 στρέμματα και αποτελεί ένα μικρό τμήμα της συνολικής επιφανείας των 34,4 στρεμμάτων που καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο 1183.
Οι προβλεπόμενες κατασκευές δεν καταστρέφουν την υφιστάμενη βλάστηση, ενώ προβλέπονται νέες δενδροφυτεύσεις. Το έργο αποτελεί ήπια μορφή επέμβασης και τα υλικά που επιλέχθηκαν, δε θίγουν την αισθητική και το φυσικό κάλλος της περιοχής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ
Τα βασικά στοιχεία που προστίθενται είναι πλατώματα και διαδρομές διαστρωμένες με κυβόλιθους πάνω σε κατάλληλα συμπιεσμένη υπόβαση, περιοχές με νέα χαμηλή φύτευση, δεντροστοιχίες και φωτοφράχτες για ηχομόνωση καθώς και διαδρομές πρόσβασης. Λιθοδομές χαμηλού ύψους οριοθετούν και διαχωρίζουν τις διαφορετικές στάθμες του χώρου. Αναλυτικότερα, προβλέπονται: Προσθήκη υψηλής βλάστησης με δενδροφυτεύσεις και θάμνους / Σταθεροποίηση των πλατωμάτων και των διαδρομών με συμπύκνωση από αμμοχάλικο λατομείου 3Α / Τελική επίστρωση των πλατωμάτων και των διαδρομών με παλαιωμένο κυβόλιθο 20x20x6 εκ. και με κυβόλιθο 10x10x6 εκ., αντίστοιχα. / Διαμόρφωση ζώνης κίνησης πεζών / Δαπεδόστρωση των διευρυμένων πεζοδρομίων / Μεταλλική περίφραξη του χώρου και λιθοδομή για προστασία των κατασκευών και για έλεγχο της προσβασιμότητας / Φωτισμός με φωτιστικά σώματα κορυφής /Κατασκευές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
ΘΕΑΤΡΟ
Το θέατρο, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, θα έχει μεταλλικές κερκίδες (1.600 – 1.800 ατόμων) με πλαστικά, μόνιμα ή ανακλινόμενα, καθίσματα και μια μικρή κερκίδα (150 ατόμων) από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, κατασκευασμένη πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Προβλέπονται περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον χώρο του υπαίθριου Θεάτρου προβλέπονται οι απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις (ένα μονώροφο κτίριο 350 τετρ. μέτρων, πίσω από την σκηνή, για αποδυτήρια καλλιτεχνών, κυλικείο, χώρους υγιεινής και χώρο εγκαταστάσεων Η/Μ) και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά την σύντομη περίοδο των παραστάσεων, όσο και κατά τη μεγαλύτερη χρονικά περίοδο χρησιμοποίησής του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθότι:
• Διατηρείται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
• Για δαπεδόστρωση επιλέγονται μη ανακλαστικά υλικά, αφήνοντας επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) που «απορροφούν» τα νερά της βροχής.
• Διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης σκιάζει τους χώρους κυκλοφορίας και ενισχύει το ευχάριστο μικροκλίμα της θέσης.
• Κατασκευάζονται χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα φυτεύονται. Οι κερκίδες κατασκευάζονται από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποφυγή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που καλύπτουν, φυτεύεται με αρωματικά φυτά ή καλύπτεται με βότσαλο, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.



x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookie.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΡΝΟΥΜΕ Κέντρο απορρήτου Ρυθμίσεις απορρήτου Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική Cookie