Εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών καλά κρατούν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (EUROSTAT) το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα 6.106 τόνοι επιτραπέζιων ελιών. Οι 3.863 προέρχονται από 3ες χώρες και οι 2.443 τόνοι από χώρες ΕΕ με τη μερίδα του λέοντος να έχει η ελαιοπαραγωγός (;) Βουλγαρία με 1.606 τόνους.

Το ερώτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των ελληνοποιήσεων

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, η μέση τιμή από 3ες χώρες είναι 1,07€/kg, ενώ από την ΕΕ είναι 1,51€/kg.

Φυσικά, επειδή ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας (αν αφαιρέσουμε κάποιους περιορισμούς όπως τα capital control κλπ), κανείς δεν ζητάει την απαγόρευση των εισαγωγών. Το ερώτημα, όμως, είναι ΠΩΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ αυτές οι εισαγόμενες ελιές. Επειδή στην αγορά δεν βλέπει κανείς αντίστοιχη επισήμανση στις ετικέτες, άρα να σκεφτούμε ότι πρόκειται για “ελληνοποιήσεις”, δηλαδή για φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού, αισχροκέρδειας και εξαπάτησης των καταναλωτών;

Οι δυνατότητες της ιχνηλασιμότητας

Για να αποφεύγουμε τη μοιρολατρία (“δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”), ας σημειώσουμε ότι σήμερα η νομοθεσία και η τεχνολογία επιτρέπουν την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή την παρακολούθηση βήμα – βήμα της πορείας του προϊόντος, από το χωράφι (ή το τελωνείο εισαγωγής) έως τον καταναλωτή (ή το τελωνείο εξαγωγής). Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αρκεί να υπάρχει βούληση. Και το ερώτημα είναι: υπάρχει;

Το ΥΠΑΑΤ 

Επειδή, από τον Ιανουάριο είχα αυτές τις πληροφορίες για εισαγωγές, απευθύνθηκα τηλεφωνικά σε υψηλόβαθμο υπάλληλο του ΥΠΑΑΤ και το έθεσα υπόψη του/της. Το ερώτημα, αν υπάρχει το φαινόμενο των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων. Δυστυχώς, η αντίδραση του/της ήταν άκρως απορριπτική, έως και εχθρική θα τη χαρακτήριζα. Πράγμα που με ανάγκασε να του/της στείλω ένα mail (6/2/2017) στο οποίο δεν έλαβα απάντηση. Σε αυτό σημείωνα μεταξύ άλλων:

“1. Κανονικά, αυτό μου το ερώτημα θα περίττευε. Τα Υπουργεία άλλων χωρών (π.χ. Ισπανία) με μικρή καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων αναρτούν και δημοσιοποιούν τα πλήρη στοιχεία (αποθέματα, παραγωγή, εισαγωγές, πωλήσεις στο εσωτερικό, εξαγωγές) για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά (κάνοντας μάλιστα και διάκριση μεταξύ τριών βασικών ποικιλιών). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απαιτούμενη διαφάνεια στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε προσωπικά, αλλά και η υπηρεσία σας γενικότερα, επειδή συμμετέχετε σε επιτροπές και όργανα της Επιτροπής στην ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Θα προσέθετα ότι το πρόβλημα της ελλιπούς πληροφόρησης είναι γενικότερο.

2. Δυστυχώς η χώρα μας πάσχει και στο θέμα της οργάνωσης των ελέγχων, που είναι κατατμημένοι σε διαφορετικές υπηρεσίες και χωροταξικά. Κάπου εδώ εμπλέκεται και η δική σας υπηρεσία, γι’ αυτό άλλωστε και σας τηλεφώνησα, επειδή είχα τη σχετική αξιόπιστη πληροφορία.

3. Αν κάποιος γνωρίζει και παρακολουθεί, έστω και στοιχειωδώς, τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, θα έπρεπε να αναρωτηθεί πώς συμβαίνει , ενώ οι τιμές υποχωρούν, το προϊόν να μένει απούλητο στα χέρια των παραγωγών με κίνδυνο ποιοτικής του υποβάθμισης. Αυτό θα έπρεπε να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά κάθε απλού παρατηρητή, πολύ περισσότερο κάθε αρμόδιου εκπρόσωπου της πολιτείας προκειμένου να αναζητήσει αν οι εισαγόμενες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών κυκλοφορούν με τις ανάλογες επισημάνσεις ή, διαφορετικά, αν «ελληνοποιούνται».

4. Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω σημεία 2 και 3 προκύπτει ότι η διαφάνεια είναι προς όφελος του προϊόντος, των Ελλήνων παραγωγών και των καταναλωτών.

5. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι επί πολλά χρόνια, είτε ως ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, είτε ως olivenews.gr, έχουμε σεβαστεί και σεβόμαστε πλήρως τους κανόνες της δεοντολογίας, ενημερώνοντας αντικειμενικά και ασκώντας την οφειλόμενη κριτική. Αν αντιθέτως πάρω «τοις μετρητοίς» αυτά που μου είπατε, τότε, οι εφημερίδες θα ‘πρεπε να κυκλοφορούν με το χαρτί τους ολόλευκο και οι οθόνες της τηλεόρασης και του διαδικτύου να είναι κατάμαυρες. Το «κίτρινο χρώμα» της παραπληροφόρησης αντιμετωπίζεται μόνο με την ανοικτή, ολοκληρωμένη και διαφανή μέσα από κανόνες ενημέρωση και όχι με πόλεμο κατά των δήθεν «διαρροών».

6. Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι μπορώ να γνωρίζω τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες ενός δημοσίου υπαλλήλου μια και ο εκλιπών πατέρας μου υπηρέτησε το Υπουργείο Γεωργίας επί 35 έτη, ανήκοντας σε εκείνη τη γενιά που οδήγησε την ελληνική γεωργία στην υγιή ανάπτυξη μέσα μάλιστα από τα συντρίμμια της Κατοχής και του Εμφυλίου χωρίς τον πακτωλό των κοινοτικών ενισχύσεων, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο τα τελευταία 36 χρόνια.

Ειδικά δε στο θέμα της ενημέρωσης δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή που υπήρχε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, κάθε εβδομάδα, που η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ενημέρωναν τους εκπροσώπους του Τύπου, χωρίς «διαρροές», ζητώντας το «off the record» όποτε αυτό ήταν απαραίτητο για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.”

Οι διάφοροι (δι)επαγγελματικοί φορείς.

Ανάλογη σιωπή τηρούν και οι διάφοροι (δι)επαγγελματικοί φορείς.
Η αυτοαποκαλούμενη Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η οποία καταχρηστικά κάνει χρήση του τίτλου γιατί δεν έχει αναγνωριστεί, όπως και η ΠΕΜΕΤΕ τηρούν εμπάργκο ενημέρωσης και σιγή ασυρμάτου.
Η άλλη διεπαγγελματική (ΕΔΟΕΕ), για την οποία ισχύει το βάσιμο ερώτημα αν υπάρχει, αν λειτουργεί, αν συμμετέχει η ΠΕΜΕΤΕ και άλλα ιδρυτικά μέλη, φαίνεται να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη διεκδίκηση του φόρου επί του προϊόντος (ή ″υποχρεωτικής εισφοράς″ ή taxe parafiscale), όπως άλλωστε το ίδιο διεκδικεί, αλλά δι’ ίδιον λογαριασμό η ΔΟΕΠΕΛ, ενώ ήδη το κατέκτησε η Διεπαγγελματική Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Για το ίδιο θέμα σιγή υπάρχει και από τον ΦΙΛΑΙΟΣ, τον οποίο αναφέρουμε μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει (;) ο αντιπρόεδρος του να έχει και τον τίτλο του προέδρου της ΔΟΕΠΕΛ.

olivenews.gr




x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookie.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΡΝΟΥΜΕ Κέντρο απορρήτου Ρυθμίσεις απορρήτου Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική Cookie