Καναδάς: Ελαττωματικό 1 στα 3 ελαιόλαδα

Όπως και σε κάθε εμπορικό προϊόν, όταν αγοράζουμε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, υποθέτουμε ότι το περιεχόμενό του αντιστοιχεί σε αυτό της ετικέτας“, αναφέρει στο κείμενο του ο Alain Roy, δημοσιογράφος της τηλεοπτικής εκπομπής L´epicerie που προβάλλεται στον Καναδά και πρόσφατα ασχολήθηκε με τη νοθεία ελαιολάδου στη χώρα.

Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις της Καναδικής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων (ACIA) (στις οποίες η εκπομπή έχει πρόσβαση χάρη στους νόμους ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία), 1 στα 3 ελαιόλαδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και τα κριτήρια του IOC.

Ύστερα από ανάλυση περίπου 1.000 σελίδων εγγράφων, φάνηκε πως το 33% των δειγμάτων που έφτασαν στην ACIA βρέθηκε αναμειγμένο με κάποιο άλλο φυτικό έλαιο (κανόλα, ηλιέλαιο, κ.ά.) , έφερε λάθος ετικέτα, ήταν ταγγισμένο ή ληγμένο (χωρίς ωστόσο άμεσο κίνδυνο για την υγεία).

Τα εργαστήρια της ACIA είναι τα μόνα στον Καναδά που έχουν πιστοποιηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) για να κάνουν τέτοιου είδους αναλύσεις. Την περίοδο 2005 – 2015, το πρόγραμμα εποπτείας του ελαιολάδου ανέλυσε 550 δείγματα από περισσότερες από 140 διαφορετικές μάρκες. 44 μάρκες βρέθηκαν ένοχες. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των δειγμάτων. Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο 18 δείγματα από τα 55 βρέθηκαν νοθευμένα, με λάθος ετικέτα ή αλλοιωμένα.

Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πωλούνται στον Καναδά 40.000 τόνοι ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, τα ονόματα των εταιρειών που βάζουν στην κυκλοφορία παράτυπα προϊόντα δημοσιεύονται και διαδικτυακά στην ιστοσελία Santé Canada, ενώ ειδοποιούνται τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ανάλογα την περίπτωση ή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης λαμβάνονται νομικά μέτρα, επιβάλλονται πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις.

Εξαιτίας, ωστόσο, των λίγων πόρων που διατίθενται στην ACIA, η Αρχή δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα επίμαχα προϊόντα θα αποσυρθούν από την αγορά ή ότι όσα προϊόντα κυκλοφορούν είναι απολύτως ασφαλή.

Οι ειδικοί του ελαιολάδου που μίλησαν στην εκπομπή συμβουλεύουν το καταναλωτικό κοινό να δοκιμάζει το ελαιόλαδο που αγοράζει και να αξιολογεί τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητά του. Παράλληλα συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν μάρκες που εμπιστεύονται, οι οποίες αναγράφουν στην ετικέτα την προέλευση, το όνομα του παραγωγού, χρονιά συγκομιδής και ημερομηνία λήξης. Τέλος, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των οποίων τη τιμή είναι “ύποπτα” χαμηλή.

Από τη μεριά της , η ACIA ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν καταγγελίες, σε περίπτωση που έχουν κάποια σοβαρή υποψία.

Πηγή: ici.radio-canada.ca




x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookie.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΡΝΟΥΜΕ Κέντρο απορρήτου Ρυθμίσεις απορρήτου Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική Cookie