Ανατροπή ασταθούς ισορροπίας στο ελαιόλαδο

Τους τελευταίους μήνες, η αγορά του ελαιολάδου κινείται με βήμα σημειωτόν, με σχεδόν σταθερές τιμές και περιορισμένες συναλλαγές.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ισορροπία, της οποίας αν ξύσουμε την επιφάνεια των εντυπώσεων, θα την χαρακτηρίζαμε σαν ασταθή, δηλαδή δύσκολα διατηρήσιμη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ίσως ακόμη και στον βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, είναι: σε περίπτωση ανατροπής της ισορροπίας, η κίνηση των τιμών θα είναι καθοδική ή ανοδική; Εδώ οι γνώμες διίστανται.

Υπάρχει η άποψη ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν μπορούν να αντέξουν και θα υποχωρήσουν για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί ήδη οι τιμές έχουν ανέβει «υπερβολικά» σε σύγκριση με πέρυσι, και, δεύτερον, γιατί τα κρύα και οι βροχές του χειμώνα θα οδηγούσαν σε καλή ανθοφορία την άνοιξη και σε υπερπαραγωγή την επερχόμενη 2017/2018 (αναφέρομαι συνολικά στη Μεσόγειο) .
Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι, αντιθέτως, οι τιμές θα ανέβουν. Οι υποστηρικτές της επικαλούνται ότι τα διαθέσιμα σήμερα αποθέματα δεν επαρκούν μέχρι να μπούμε σε φουλ παραγωγή το χειμώνα (τουλάχιστον έως Δεκέμβριο 2017). Οπότε ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η υπερπαραγωγή της 2017/2018, στο ενδιάμεσο διάστημα η βιομηχανία τυποποίησης θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις.

Άλλωστε και η κατανάλωση δείχνει να αντέχει στα σημερινά επίπεδα τιμών, έστω και με μικρή μείωση στην Ισπανία , αλλά με αισιόδοξη ανθεκτικότητα της διεθνούς αγοράς, γεγονός που βοηθά και η ισοτιμία του δολάριου

Το ανοδικό σενάριο ενισχύεται και από μια προσεκτική ανάγνωση του «τρελοκομείου» (συγγνώμη για το χαρακτηρισμό) των σημερινών τιμών (ex factory, βυτίο). Δηλαδή, στην Ιταλία άνω των 6€, στην Ισπανία τα καλά έξτρα άνω των 4€ και το λαμπάντε 1° να αγγίζει το κοινό έξτρα, ενώ η τιμή του χύμα ξεπερνάει (!) την τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όπως γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες, μόνο ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός έχει χαμηλότερες τιμές ακόμη και από τον Τυνήσιο, ενώ στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ το λίτρο κυμαίνεται περί τα 8€

Αν, λοιπόν, θέλετε την προσωπική μου διαίσθηση, θα έλεγα ότι αργά ή γρήγορα η 2016/17 θα ολοκληρωθεί με άνοδο των τιμών παραγωγού. Άλλωστε την δικαιούνται και οι Έλληνες παραγωγοί – τουλάχιστον όσοι έχουν φυλάξει κάποια λάδια στις δεξαμενές τους, ιδίως αν έχουν φροντίσει για την καλή τους ποιότητα, κάτι που πολύ έλειψε φέτος.

Του Βασίλη Ζαμπούνη από olivenews.gr




x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookie.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΡΝΟΥΜΕ Κέντρο απορρήτου Ρυθμίσεις απορρήτου Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική Cookie